Chrysler 200 & Sebring Whether it be the sedan, coupe, or convertible, this mid-sized model offers a touch of class to every style in it's lineup

98 convert jxi running bad

  #1  
Old 12-11-2008, 04:37 PM
Thread Starter
Join Date: Nov 2008
Posts: 5
Default 98 convert jxi running bad

My daughter has a 98 sebring convert. jxi 2.5 engine.I have been working on it for over 3 months trying to find what is causing it to run bad. here is the problem when u crank it cold it runs rought and will not gain any rpm. it runs like this until the engine reaches normal temp according to gauge then if you rev the engine till it clears out and stops misfiring it will run smooth and you can drive any where you can cut it off and come back in 30 min or some crank it and go with no problem but if you let it cool done it back to the way it was. It set no codes other than p0300 which is multiple misfires no special cylinders i have scanedit multiple time with no new codes. It has been to dealership and they scanned it reprogramed the pcm no help
here is a list of parts suggested by other machanics i know to try and i have tried them

fuel pump and filter
clean injectors
IAT sensor
MAP sensor
Crank position sensor
Cam position sensor
Throttle Position sensor
Idle Air control unit
Distrubitor
dist Cap/Plugs and Wires
Coolant temp sensor
have grounded the fuel pump at the rear of car
asd relay
fuel pump relay
PCM
after all these parts it still runs the same
fyi we have found out that what it seems like is causeing it to run bad is that the idle ctrl unit is being pulled wide open and when the engime clear up and stops misfiring it is closed if i put my finger over the hole it runs better when it is cold but not a 100% right. I am at my wits end with this about ready to power a gallon gas on it and kight a match just to get rid of it but my daughter can't afford anything else right now and i am strpped paying for college for 2 Please help.
 
  #2  
Old 12-11-2008, 08:22 PM
dcotter0579's Avatar
Senior Member
Join Date: May 2008
Location: Detroit suburb
Posts: 4,993
Default RE: 98 convert jxi running bad

Just guessing here, but one of the inputs to the computer that controls the idle air control motor is the ambient/battery temperature sensor. That's different from the intake air sensor. Not sure where it's located on your car, but probably somewhere near the battery.

Like I say, it's just a guess.
 
  #3  
Old 12-12-2008, 01:20 AM
Join Date: Oct 2008
Posts: 149
Default RE: 98 convert jxi running bad

well first thing i would do is to check for codes.
 
  #4  
Old 12-12-2008, 08:07 AM
Thread Starter
Join Date: Nov 2008
Posts: 5
Default RE: 98 convert jxi running bad

Dodgetech1 asI stated in my post the only codes being giving is multiple misfires P0300 other codes set whenI disconnect a sensor but that is expected it is during normal opertion that the only codes are P0300
 
  #5  
Old 12-17-2008, 09:49 AM
Senior Member
Join Date: Dec 2007
Posts: 123
Default RE: 98 convert jxi running bad

I didn't see the EGR on your list, or the PCV system (valve and hoses). You could check those out. Also, the fact that it runs better with the IAC covered makes me wonder if that is sticking or if there is a vacuum/intake gasket leak somewhere I think that would result in a high idle though, since the computer would simply adjust fuel for the increased air.
 
  #6  
Old 12-17-2008, 10:01 AM
Thread Starter
Join Date: Nov 2008
Posts: 5
Default RE: 98 convert jxi running bad


I blocked off the egr valve tube at intake and yes the pcv valvlle has been changed and the hose was checked to make sure no crack and it was not clogged. I have changed so much on this thing i can't rember everything that has been tried I think at this point the only sensors not changed are the o2 sensors. and from what i have been told the o2 sensors are not used till engine reaches normal operating temp which when that happpens and you clear the engine it runs fine.
 
  #7  
Old 12-17-2008, 10:19 PM
dcotter0579's Avatar
Senior Member
Join Date: May 2008
Location: Detroit suburb
Posts: 4,993
Default RE: 98 convert jxi running bad

Have you checked the vacuum system for leaks? The power brake booster and cruise control operate off engine vacuum. There's a check valve on the booster that maintains vacuum for everything. There's a vacuum reservoir in front of the battery location under the left headlight.
You should be able to check the whole system by unplugging it at the booster and blocking it there. If the idle improves, then the problem is somewhere beyond where you plugged it.
 
  #8  
Old 12-18-2008, 06:05 AM
Thread Starter
Join Date: Nov 2008
Posts: 5
Default RE: 98 convert jxi running bad


I have had avacum guage on it and it hold steady when engine is running right and since engine will run good after it warms up and you clear it out at high rpm that basicly tell s me that it's not a leak in anythin that 's not controled by the pcm or some sensor. if it was a bad chec kvalve or hose it would be bad all the time..
 
  #9  
Old 12-18-2008, 10:34 AM
Senior Member
Join Date: Apr 2008
Location: Northern California
Posts: 278
Default RE: 98 convert jxi running bad

Your problem sounds like EGR even though you blocked it.
 
  #10  
Old 12-27-2008, 06:41 AM
Member
Join Date: Dec 2007
Posts: 64
Default RE: 98 convert jxi running bad

When you shut the engine off is the a "sucking" sound just for a second or two??

Mike
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 98 convert jxi running bad


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.