General Tech Good at troubleshooting? Have a non specific issue? Discuss general tech topics here.

2007 Chrysler Aspen

  #1  
Old 03-29-2016, 09:21 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2010
Location: South Texas
Posts: 17
Default 2007 Chrysler Aspen

2007 Chrysler Aspen 4.7 147k miles with trouble code PO443. What is the most common trouble to cause this code? What should I check and where is it located in this engine? Thanks in advance for any and all help. Would it cause more damage if I drive it 1-2 days?
 
  #2  
Old 03-30-2016, 08:00 AM
Senior Member
Join Date: Jul 2011
Location: Auburn Hills, MI
Posts: 562
Default

P0443-EVAP PURGE SOLENOID CIRCUIT

When Monitored:
The ignition on or engine running. Battery voltage greater than 10 volts.

Set Condition:
The PCM will set a trouble code if the actual state of the solenoid does not match the intended state. One Trip Fault. Three good trips to turn off the MIL.

POSSIBLE CAUSES:
(K52) EVAP PURGE CONTROL CIRCUIT SHORTED TO VOLTAGE
(K70) EVAP PURGE SOLENOID SIGNAL CIRCUIT SHORTED TO VOLTAGE
(K52) EVAP PURGE SOLENOID CONTROL CIRCUIT SHORTED TO GROUND
EXCESSIVE RESISTANCE IN THE (K52) EVAP PURGE CONTROL CIRCUIT
EXCESSIVE RESISTANCE IN THE (K70) EVAP PURGE SOLENOID SIGNAL CIRCUIT
EVAP PURGE SOLENOID
POWERTRAIN CONTROL MODULE (PCM)
 
  #3  
Old 03-30-2016, 08:36 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2010
Location: South Texas
Posts: 17
Default

Thank you so much for your reply. I failed to say that the fault code said at the end "C fault", in case it makes a difference. Also the battery light has been coming on intermittently. Would this be associated with this problem? Would you have engine diagram to locate these parts on engine and procedure to do the Checking? The battery and alternator have been checked by Autozone and found to be ok. Grateful for the help, thank you.
 
  #4  
Old 03-31-2016, 09:19 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2010
Location: South Texas
Posts: 17
Default

I have erased code PO443 and have driven car about 50-60 miles and code has not come on. Hopefully it will not. However, still have battery light coming on. Alternator and battery have checked out ok. How would I check for faulty battery light?
 
  #5  
Old 04-03-2016, 06:56 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2010
Location: South Texas
Posts: 17
Default

Well the problems are back, PO 443 and battery light coming on. Had battery checked again and found to be bad. Now new battery but battery light still comes on. Will try checking procedure on purge valve. Could these be one problem? Thanks
 
  #6  
Old 04-28-2016, 05:47 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2010
Location: South Texas
Posts: 17
Default

The evap purge valve and alternator were replaced. Vehicle runs good now without any MILs. Vehicle now seems to stop cooling when vehicle is at stop. Please help.
 
  #7  
Old 04-28-2016, 11:19 AM
Senior Member
Join Date: Jul 2011
Location: Auburn Hills, MI
Posts: 562
Default

Hi beast39—we’re not trained technicians, so unfortunately I can’t provide you with any technical advice at this point. I would recommend trying the FCA dealer in your area for service, or asking them for advice if you prefer DIY.

Kori
Chrysler Social Care Specialist
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Midnight 85
Chrysler Aspen
13
08-08-2017 07:16 AM
jimhild
Chrysler Aspen
1
11-17-2010 09:00 AM
PEDROCCOTA
Chrysler Aspen
4
04-08-2010 10:22 AM
vickicorinne
General Tech
6
01-27-2010 11:58 AM
torres
Chrysler Aspen
1
04-02-2007 11:56 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 2007 Chrysler Aspen


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.