Chrysler 300, 300C & 300C SRT-8 The flagship of the Chrysler lineup offers the driver every bit of class of any European luxury sedan, combined with the availability of the Hemi, the engine which dominated the American Muscle Car Era

New 300 problems?

  #1  
Old 06-13-2013, 08:35 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2013
Posts: 2
Unhappy New 300 problems?

I just picked up my 2013 300 a week ago and after 300 miles the car started to have a small bump, thud sound when the car shifts from 2nd to 1st at about 4 MPH. I took it into the dealer and was told all the vehicles having the V6 and 8 speed have this problem and that Chrysler considers this NORMAL. Do any others have this problem?

I have searched and found some of the 2012 Chargers have had a similar problem but I can't find any 300's with this.

Your thoughts and experience about this would be appreciated.
 
  #2  
Old 07-13-2013, 09:39 AM
Junior Member
Join Date: Jul 2013
Posts: 4
Default

Like you my 300 V6 8speed is new with 300 miles on it. What I have found is that under slow acceleration you feel that hard (jerky) shift from first to second. If you accelerate harder from a stop the shift is much smoother. Doing my research before my purchase I read a professional review where they stated that "Jerky" shift. I don't think it's a problem. I think it happens because those first two grears are very low, and sensative to throtle control.
 
  #3  
Old 07-14-2013, 03:49 PM
Member
Join Date: Jun 2012
Posts: 51
Default

with and 8 speed you would think the first gear would be short and you would feel it, actually it is the only time i can feel my car shift and it is not a hard shift it is a nice shift when you hammer it you start to feel the shifts but they are way normal, hope it stays this way. Nice driving car, I always had a pet peeve about v6's but this one feels like an 8 cylinder all day long but we are getting about 40 miles to a US gallon which is even better than it's rated it is rated at 44 mpg on a Imperial gallon(just over half a litre on the US gallon. Just the damn uconnect wont stay paired with an updated phone.
 
  #4  
Old 07-24-2013, 04:41 PM
Junior Member
Join Date: Jul 2013
Posts: 3
Default

I have a new 2013 300C with 6 cyl 8 speed I get no bump when shifting slow or fast. Mine in very smooth shifting
 
  #5  
Old 07-25-2013, 02:45 PM
Member
Join Date: Aug 2012
Location: Florida
Posts: 40
Lightbulb

The transmissions is supposed to go through a "learning period" when you first use it based on your driving patterns. Maybe this will clear up in time?

I had a different problem with my 2012 V6 8-speed upshifting too quickly, resulting in low RPMs lugging the motor. There was an update to the transmission programming that fixed it, but my MPG dropped a little because of it
 
  #6  
Old 07-26-2013, 07:04 AM
Junior Member
Join Date: Jul 2013
Posts: 4
Default

Originally Posted by johnpvb View Post
The transmissions is supposed to go through a "learning period" when you first use it based on your driving patterns. Maybe this will clear up in time?

I had a different problem with my 2012 V6 8-speed upshifting too quickly, resulting in low RPMs lugging the motor. There was an update to the transmission programming that fixed it, but my MPG dropped a little because of it

What kind of milage are you getting around town? I'm getting 18.5 with first two tanks.
 
  #7  
Old 07-29-2013, 03:44 PM
Member
Join Date: Jun 2012
Posts: 51
Default

You know mine is combined mileage never checked but the computer in the car never goes below 25mpg
 
  #8  
Old 09-01-2013, 04:55 PM
Junior Member
Join Date: Sep 2013
Posts: 6
Default

I brought my 2013 300 back to the dealer for the same reason. They took it for a ride and said that is normal for the V6 with the 8 speed trans.
 
  #9  
Old 10-03-2013, 08:47 AM
Junior Member
Join Date: Oct 2013
Posts: 5
Default

I have a 2013 300 base with 60 miles on it and mine is doing the same thing! Right as my car is about to come to a complete stop it has a little jerk. I'll probably take it to the dealership soon but I doubt they will be any help lol. Also has anyone noticed that their 300 leans to the passanger side or sits lower on the passenger side than the drivers? Thanks
 
  #10  
Old 04-13-2014, 04:36 PM
Junior Member
Join Date: Apr 2014
Posts: 5
Default Transmission problem when down shifting from 2nd to 1st

Originally Posted by Boneyard View Post
I just picked up my 2013 300 a week ago and after 300 miles the car started to have a small bump, thud sound when the car shifts from 2nd to 1st at about 4 MPH. I took it into the dealer and was told all the vehicles having the V6 and 8 speed have this problem and that Chrysler considers this NORMAL. Do any others have this problem?

I have searched and found some of the 2012 Chargers have had a similar problem but I can't find any 300's with this.

Your thoughts and experience about this would be appreciated.
I have been thru this with the same problem. The bottom line is the trans. has to be replaced. there is a service bulletin on this right now. Ill be glad to give any more information if you would like, I know what your going thru.
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: New 300 problems?


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.